Livlig debat om UBI i Sydkorea

Basic Income Korea Network (BIKN) blev dannet i 2009 og var allerede i 2016 vært for den 16. Basic Income Earth Network (BIEN) Congress i Seoul. Det har været en afgørende faktor for, at basisindkomsttanken hurtigt blev kendt og omtalt af nationale politikere i Sydkorea.

Sydkorea har en befolkning på 52 mio. indbyggere og er det OECD-land med den laveste fødselsrate, højeste selvmordsrate, højeste rate af fattige ældre og højeste ulighed. Behovet for en UBI-reform er stort.

Ved præsidentvalget den 9. marts 2022 vandt den konservative kandidat fra partiet Folkets Styrke Yoon Seok-yeol med 48.56 % af stemmerne over Lee Jae-myung fra Det Demokratiske Parti, der fik 47.83% af stemmerne, altså kun med 0.7% flere stemmer.

Lee Jae-myung havde været borgmester for Seongnam-si og guvernør for Gyeonggi-do. Gyeonggi provinsen repræsenterer en fjerdedel af den sydkoreanske befolkning. Det gjorde ham kendt, hvorfor han blev kandidat for det regerende Demokratiske Parti.

I 2022 talte nogle om, at Sydkorea måske kunne blive det første land i verden, som ville gennemføre et nationalt basisindkomst-program. Lee Jae-myung lovede nemlig under valgkampen først at introducere en særskilt basisindkomst for unge og for landbefolkningen og senere en generel Unconditional Basic Income (UBI). Det store UBI program skulle finansieres ved jordskatter og skat på CO2.

Planen var at give en basisindkomst på 1 million won ($840) årligt til hver af de 19-29-årige og ligeledes 1 million won til alle i landbefolkningen pr år. Siden hen skulle der afsættes 1 million won til hver borger årlig.

Forslagene om at give en delvis UBI til udvalgte grupper mødte ikke kritik, men den universelle form for UBI mødte stærk kritik fra oppositionen og også i Lees egne rækker. Ifølge opinionsundersøgelser var 43% for og 49% imod.

Det Demokratiske Partis nederlag betød, at luften gik ud af basisindkomstbevægelsen og viste, at den ikke var så stærk og afklaret, som nogle havde forestillet sig. Men der var pantet frø til den videre kamp.

Allerede i 2020 blev der oprettet et særlig basisindkomstparti i Sydkorea. Det har fremlagt en betydelig mere radikal politik end Lee Jae-myung med et forslag om 650.000 (533$) pr. måned til hver borger. De opnåede imidlertid kun 0,05% af stemmerne og en enkelt plads i  nationalforsamlingen.

Den livlige debat vil uden tvivl fortsætte og blive stimuleret af, at BIEN afholder sin 22. kongres i Seoul i august 2023.

 

Læs mere:

Will South Korea Be the First Country to Introduce Universal Basic Income?

Where does Korea’s basic income movement go next?

 

Erik Christensen