Vind et års borgerløn!

Det er nu blevet muligt, efter at folk fra det tyske Mein Grundeinkommen-initiativ har fundet sammen med en række europæiske UBI-aktivister og indledt en crowdfunding-kampagne, som ved lodtrækning kan sikre én heldig EU-borger et års ubetinget basisindkomst. 
 
Beløbet, der kan vindes, er på 9.600 euro, udbetalt som månedlige ydelser a 800 euro, og lodtrækningen er åben for deltagelse for alle EU-borgere over 16 år. Tilmelding er gratis og skal ske senest den 14. juni på hjemmesiden UBI4ALL, da crowdfundingen allerede nu har indsamlet 9.600 euro. Den 15. juni vil deltagerne få tilsendt et lodtrækningsnummer samt et link til selve lodtrækningen, der finder sted som en livestreamet event om aftenen den 16. juni.
 
Det var den tyske iværksætter Michael Bohmeyer, som i 2014 fik idéen til en crowdfundet borgerløn, og som grundlagde den institution, der nu er kendt som Mein Grundeinkommen. Initiativet er blevet en kæmpe succes i Tyskland med, i skrivende stund, 843 tyske borgere, der allerede har modtaget et års UBI på 12.000 euro – altså et beløb noget større end i det europæiske initiativ – og med 258.413 bidragydere til at finansiere det.
 
Når initiativet er blevet udbredt til hele Europa, skyldes det også, eller måske først og fremmest, at det skal være med til at give vind i sejlene til det igangværende europæiske borgerinitiativ til en ubetinget basisindkomst, en underskriftindsamling i hele EU, der har til formål at sikre borgerløn til alle EU’s borgere. Kravet er en million underskrifter fra en fjerdedel af medlemslandene, hvis EU-Kommissionen skal tage spørgsmålet op og fremlægge det som lovforslag som led i opfyldelsen af de målsætninger, der gælder for EU’s traktater. Kun Slovenien har indtil nu opnået det antal underskrifter, det efter landets befolkningstal skal have, mens andre lande er godt på vej. Danmark halter noget efter med kun omkring 6-7 procent af det krævede antal underskrifter. Deadline for underskriftindsamlingen er 25. juni 2022.