2025 – Årsmøde

Referat af årsmødet i BIEN Danmark d. 29. marts 2025 i Odense Kultur- og idrætscenter, Stadionvej 50, Odense V.

På årsmødet 2025 havde vi inviteret Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB) ved Morten Lisberg til at fortælle om bevægelsens arbejde og lægge op til debat ud fra spørgsmålet: Hvordan kan en ubetinget basisindkomst bidrage til at fremme sundhed, miljø og beskæftigelse inden for de planetære grænser?

Morten indledte sit oplæg med at opridse klimakrisen kort. Temperaturen er steget i en brat kurve siden år 2000. COP-møderne har desværre ikke stoppet stigningen. Vi gør altså ikke nok. Stolen vipper og er ved at tippe helt bagover. Det haste,r og Danmark er ikke et foregangsland.

DGUB er et handlingsorienteret fællesskab, der har til formål at kæmpe for en grøn fremtid med fokus på klimaretfærdighed og kollektiv strukturel forandring, der medfører at den enkelte får lettere ved at tage ”det grønne valg”. Arbejdet foregår i arbejdsgrupper, på sociale medier og på gaden med vægt på synlig, ikke voldelig aktivisme.

Bevægelsen startede i 2022 og har hurtigt opnået synlighed og politisk bevågenhed.

DGBU har udgivet fire bøger om bæredygtighed inden for hhv byggebranchen, fremtidens virksomheder, landbrug og naturbevarelse.

Der bliver opstillet grønne kandidater til kommunevalget 2025, men man henvender sig først og fremmest til befolkningen og virksomhederne gennem mundtlig kommunikation, debatindlæg i div. medier, musikvideoer, demonstrationer etc.

Organisationen er åben for alle, og arbejdet foregår i selvstyrende grupper, der laver aktiviteter om udviklingen inden for den grønne omstilling og reagerer på dagsaktuelle temaer inden for bæredygtighed og miljø. Man prioriterer, at de løbende aktiviteter er fysiske og engagerende.

Det gælder om at tage ansvar for indflydelse på samfundsdebatten, at appellere til at anerkende grænseværdier og stoppe overskalering, at styre i retning af social og økologisk regenerativ produktion. Man taler om brugere frem for forbrugere. Det skal forstås som at vi skal nedtone vores fiktive behov og fokusere på nødvendige behov.

Når det kommer til at koble borgerløn sammen med den grønne udvikling blev det nævnt, at UBI indebærer værdsættelse af skyggearbejde, husarbejde og frivilligt arbejde. DGUB arbejder for nulvækst eller modvækst. Det kan føre til kortere arbejdstid. Indfører man UBI, vil forbrugerne kunne gå yderligere ned i arbejdstid i og tage sig tid til at overveje deres forbrugsvaner, købe økologisk, reparere i stedet for køb-og smid-væk, indgå i fællesskaber, hvor man fokuserer på nulvækst, bæredygtighed og biodiversitet. Det vil føre til nedsat produktion og mindre import af skrammel, og vi vil få et sundere og mere balanceret liv med høj livskvalitet.

En stor tak til Morten for, at han kom og gjorde os klogere på DGUB med hvem vi i Borgerlønsbevægelsen deler både værdier og visioner.

Ref. Dorte Kolding

 

 

 

 

 

 

 

Del artiklen