Alternativet udspil “Overskud”

Mette Frederiksen har igangsat en debat om pensionsalder ved at sige, at Socialdemokratiet kun vil tilslutte sig den automatiske forhøjelse af pensionsalderen til 70 år til næste år, hvorefter hun lægger op til en politisk debat om en videre forhøjelse indtil næste valg.

Alle politikere er nu optaget af en debat om mere fri tid til ældre mennesker efter pensionsalderen.

Meget aktuelt og relevant har Alternativet med sit nye udspil ”Overskud” på deres sommergruppemøde rejst det spørgsmål, om alle mennesker ikke skal have en ret til mere fri tid i alle livsfaser.

Alle borgere over 25 år bør efter Alternativets udspil have ret til en tidsopsparingskonto i en offentlig investeringsfond, hvor der til en start er indsat 100.000 kr. og hvor der hvert år vil blive tilført 5.000 kr. fra staten.

Det er så meningen, at man skal have ret til at få udbetalt penge fra kontoen i månedlige rater, så man kan gå ned i arbejdstid, tage en uddannelse, tage orlov eller bare at tage fri til at gøre, hvad man har lyst til.

Hvis man ønsker at forøge sin tidsopsparingskonto, skal det være muligt at flytte op til 1 mio. kr. fra sin eksisterende pensionsopsparing over på tidsopsparingen samt at lave indbetalinger på kontoen, som giver fradrag i indkomstskatten ligesom klassiske pensionsindbetalinger.

Det nye og kreative ved Alternativets forslag er:

  1. At det forholder sig til en række problemer, der hænger sammen med ønsket om mere fri tid i mange situationer: Ønsket om tidlig pensionering, krisen i arbejdslivet pga. udbredt sygdom og stress, ønsket om nedsat arbejdstid, opgør med 37-timers normen, ønsket om mere tid til familien, ønsket om videreuddannelse, ønsket om mere tid til at dyrke det civile samfund.
  2. Forslaget er dyrt, men Alternativet viser, at der er råd til det. Opstartsinvesteringen på 198 mia. kr. skabes ved at øge ØMU-gælden med 7 pct. De årlige udgifter med at forøge opsparingen koster 12,9 mia. Det sker ved at hæve PAL-beskatningen og afskaffe rentefradraget. Det betyder en omfordeling af midler fra de store pensionsformuer og boligformuer til de mindst bemidlede. Forslaget vil altså mindske den økonomiske ulighed.
  3. Som noget nyt foreslås en permanent trepartsinstitution, der skal arbejde for at skabe mulighed for, at der bliver en overenskomstmæssig ret til at gå ned eller op i tid på den enkelte arbejdsplads og for skabelsen af flere forskellige deltidsoverenskomster
  4. Det er uklart, hvilke nøjagtige effekter et sådant forslag vil have. Men Alternativet sandsynliggør, at det vil have en række positive økonomiske følgevirkninger på sygefravær og sundhed, og at landets klimaaftryk vil blive nedsat.

Samlet set markerer Overskud et opgør med industrisamfundets stive opfattelse af den normale lønarbejdslivsform med pension efter 40 år med 37 timer. Friheden til at vælge arbejdstid igennem et helt liv bliver sat i centrum.

Læs Alternativets udspil Overskud

Erik Christensen
Artiklen er også publiceret i POV

Del artiklen