Fleksibel tilbagetrækning

Der er løbende og heftig diskussion om mulighederne for tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet: pensionsalder, efterløn osv. Her i 2011 ser det ud til at være det mest ømfindtlige emne i dansk politik.

 

Paradoksalt nok er der både nogle, der gerne vil kunne trække sig tilbage relativt tidligt, fordi de er nedslidte af et fysisk eller psykisk hårdt arbejde og andre, der gerne vil blive så længe som muligt på arbejdsmarkedet, fordi de har et interessant arbejde, som giver dem værdifuldt indhold i deres liv og hverdag. Endelig er der dem, der aldrig har tilmeldt sig efterlønsordningen og som er lidt uden for diskussionens fokus. Samtidig er der mange arbejdsløse derude, der er parat til at overtage det arbejde, som andre trækker sig tilbage fra.

Den enkle og humane løsning er naturligvis at alle har en basisindkomst, både medens de arbejder og når de trækker sig tilbage. Så er der ikke så meget diskussion: det er helt op til hver enkelt at vurdere hvornår man vil trække sig tilbage og i hvilket tempo. Det vil blive meget lettere at opnå en gradvis tilbagetrækning, så man kan trappe sin arbejdsuge ned i takt med alderen og kravene – vel at mærke uden at skulle bakse med det krampagtige og overkontrollerende bureaukrati, der er rådende i øjeblikket.

Vi kunne have en human og afslappet form for gradvis og frivillig tilbagetrækning og samtidig bevare en stor mængde motiverede og engagerede mennesker på arbejdsmarkedet, også i en høj alder.