Glæde og UBI

Af Søren Skogstad Nielsen.

Har Ubetinget basisindkomst og glæde noget med hinanden at gøre? Ja, det har det faktisk. Himalaya-staten Bhutan fandt på at bortskaffe deres bruttonationalprodukt, BNP, og erstattede det med GNH Gross National Happiness. Der indgik en del forhold her, men jeg vil gøre det lidt simplere.

Forestil dig at vi havde et ‘glædestermometer’, som kunne måle glæde hos enhver. Hvor kunne denne glæde komme fra?

Arbejdsglæde:

– Jeg arbejder i et godt firma, jeg har spændende opgaver og gode kolleger og gode kunder. Det giver mig arbejdsglæde.

Glæde ved frivilligt arbejde:

– Så snart jeg kan, skynder jeg mig ned i kajak klubben / surfklubben / fodboldklubben / frimærkeklubben / fuglefotografiklubben… Der møder jeg ligesindede, vi har mange spændende projekter igang. Vi morer os kongeligt og jeg elsker at udveksle tricks og erfaringer med de andre. Bare jeg også havde tid til at være ungdomsinstruktør.

Glæde ved fritid:

– Jeg elsker at have fri, så jeg kan gå en tur på museum med familien, se tv, dumpe ind i den lokale bodega, male billeder, ordne min have, bygge en carport .Altsammen helt uden at andre blander sig mere, end jeg synes de må. Det er dejligt selv at kunne bestemme hvad jeg vil.

Glæde ved forbrug:

– Er der noget mere spændende end at shoppe, finde nye ting, jeg ikke vidste, at jeg savnede, gå på nettet og lede efter lige den ting, som jeg ved må kunne købes et eller andet sted? Og slutte det hele af med en god middag, eller med at planlægge den næste rejse til et sted vi aldrig har været før.

Hos nogle mennesker er det én glæde der er i fokus, hos andre er det andre glæder.

Men lægger vi det hele sammen hos et bestemt menneske, så viser ‘glædestermometret’ den glæde han eller hun har.

Hvis vi nu kunne ændre samfundet i en retning, så alles glæde havde en mulighed for at blive større?

Det kan vi!

Når UBI er indført, så kan du få mere:

Frivillig arbejdsglæde, ved at mindske dit lønarbejde.

Fritidsglæde, også ved at tage mindre lønarbejde.

Forbrugsglæde, ved at bruge UBI’en til forbrug og have samme lønarbejde som før.

På den måde kunne alles glæde blive større!!!