Plutokratens kontroversielle tese for vækst og velfærd

nick-hanauerAf Michael Bundgaard Pedersen.

Plutokrater og basisindkomst forbindes normalt ikke med hinanden. Det sker heller ikke helt i dette foredrag af plutokrat Nick Hanauer (microsoft-milliardær), men vi får en anden økonomisk fortælling end den vi plejer at få. Faktisk så kontroversielt at Nick Hanauers synspunkter i første omgang blev censureret bort af Ted.com/talks. Ted. com valgte simpelthen ikke at offentliggøre Nick Hanauers foredrag, som man selv havde bedt ham holde! (Se og hør Nick Hanauers foredrag: Beware fellow plutocrats, the pitchforks are coming).

Trickledownøkonomien – en myte skabt  af plutokrater:
Nick Hannauer har gennemskuet, at ønsker vi i fremtiden et velfungerende samfund i en kapitalistisk kontekst kræver det simpelthen at der er mennesker til at aftage en vis mængde produktion. Disse mennesker skal derfor have en vis købekraft. Købekraft får man som bekendt kun hvis mennesker har en indtægt. Nick Hanauer slår på tromme for at de lavest lønnedes købekraft skal hæves, ikke for kun at undgå et endnu mere dysfunktionelt samfund, men egentlig ikke overraskende for også at redde oligarkernes/plutokraternes fremtidige indtægtsgrundlag.

Fordelingspolitikken skal tilgodese de laveste indkomstgrupper, ikke de rigeste, ifølge millardæren Nick Hanauer. Han angriber “trickle-down” (nedsivningsøkonomien) som en myte skabt af plutokrater og lobbyister til at retfærdiggøre den nuværende politiske tænkning, fortalt “overbevisende” (med bestikkelse?). Formålet er at overbevise alle om PLUTOKRATERNES relative positionelle moralske ret til at være priviligerede, at “plutokraterne er et gode for alle” og “uundværlige jobskabere”, og at “DET ER I IKKE”.

“Skattenedsættelser til plutokrater skaber vækst, mens investeringer i Jer skaber en BALLON–økonomi og gæld, og vil føre til bankerot. VI BETYDER NOGET, DET GØR I IKKE. Derfor har vi nedsivningøkonmi (trickle-down).”

“DETTE ER ÅBENTLYST, GENNEMSKUELIGT SELVPROMOVERENDE (af  os plutokrater), og vi burde aldrig glemme at under de værste omstændigheder ville også plutokrater stå barfodet på en grusvej og sælge frugt,” afslører plutokraten Nick Hanauer om sig selv og sine.

Nick Hanauers tese er istedet at der kun skabes vækst og velfærd, når væksten kommer nedefra og det mener han at have bevis for i Seattle:

427 % højere mindsteløn end den lovbefalede.
I Nick Hanauers hjemby Seattle opleves USA´s højeste økonomiske vækst i modsætning til de stater og byer, der fastholder en føderal mindstetimeløn på $2.13. Ifølge Hanauer fordi man har vedtaget en højere mindsteløn på $9.32. Gennemsnittet i USA er $7.25. Målet for Seattle er $15. Højere købekraft i bunden skaber vækst i hele samfundet.

I første omgang må vi dog tilgive Nick Hanauer, at han ikke vil give pengene til de fattige BETINGELSESLØST, men stadig holde fast i den magt milliadæroligarker har over flere og flere milliarder mennesker i kraft af deres pengetanke. Han taler om selv om at være en af de 0.1% ; i virkeligheden er alt fra 0.1% til 0,001% nok kun fyld af nyttige idioter!

I stedet må vi stille os tilfredse med en “insiders tilståelse” om verdens sande tilstand og  med en “ny” anvisning på hvordan en reel forbedring af velfærd og samfund kan skabes: Vækst og velfærd for ALLE skabes i bunden. Et argument for betingelsesløse indtægter og forhøjelse af de, som allerede eksisterer.

the-bulk-of-the-gains-in-the-economy-have-gone-to-the-super-rich

Se disse videoer:

Nick Hanauers foredrag: Beware fellow plutocrats, the pitchforks are coming

Wealth Inequality in America