UBI-afstemning i Schweiz

Generation Grundeinkommen, initiativtagerne til den schweiziske folkeafstemning om ubetinget basisindkomst, som finder sted den 5. juni, taler nu med meget store bogstaver, og det helt bogstaveligt, idet de har lavet et banner der er stort nok til at blive optaget i Guinness Rekordbog.

guinness-world-records-holder_m

Banneret, som den 14. maj blev rullet ud over Platz Plaine de Plainpalais i Genève, stiller spørgsmålet “Hvad ville du gøre hvis din indkomst på forhånd var sikret?”, og som de forklarer: “Det er første gang nogensinde at et land stemmer om ubetinget basisindkomst, og vi ønskede at slå kampagnens mest essentielle spørgsmål så stort op at ingen kan komme uden om det”. Billedet af det 8000 kvadratmeter store banner gik verden rundt og blev endda vist en halv times tid på Times Square i New York.

Det er ikke første gang holdet bag det schweiziske initiativ har gjort sig bemærket med spektakulære mediestunts. I oktober 2013, da de over 100.000 underskrifter til folkeafstemningen var blevet godkendt af myndighederne, fyldte de en lastbil med 8 millioner schweiziske fünfräppler, én mønt for hver borger, som herefter blev hældt ud på pladsen foran regeringsbygningen i Bern. Billedet af det joakimvonandske pengebjerg blev også vel modtaget af alverdens medier, ligesom det nu dukker op hver gang man googler noget der har med basisindkomst at gøre.

grundeinkommen3_m

Uanset disse mediehappenings og hvad man ellers kan mene om dem, er der en alvorligere baggrund for folkeafstemningen: voksende ulighed, arbejdsløshed, usikre løn- og ansættelsesvilkår er blot nogle af de overskrifter man kan hæfte på en udvikling man ser overalt i verden, også i det rige Schweiz. Initiativtagerne håber at netop Schweiz, som allerede gennem dets direkte demokrati har vist vejen, kan tjene til inspiration for mange andre lande, og det hvad enten det bliver et ja eller nej ved folkeafstemningen.

Og hvad er det så schweizerne skal stemme om? Det er en ændring af selve den schweiziske forfatning således at der bliver indføjet en ny tekst med tre punkter: 1) Forbundsstaten sikrer indførelse af en ubetinget basisindkomst, 2) Basisindkomsten skal sikre hele befolkningen et værdigt liv og mulighed for deltagelse i samfundslivet, og 3) Finansieringen af og niveauet på basisindkomsten fastsættes ved lov.

Initiativtagerne har foreslået et månedligt beløb på 2500 schweizerfranc eller knap 17.000 kr som en passende niveau for en kommende UBI. Finansieringen forestiller man sig kan ske gennem bl.a. forbrugsafgifter.

Spørgsmålet, der blev rullet ud på pladsen, er naturligvis ikke bare stort for schweizerne, men en stadig påmindelse til os alle sammen om at forholde os seriøst til det ene liv vi har. På den måde bliver spørgsmålet ikke bare et for eller imod basisindkomst, men en god anledning til mere grundlæggende eksistentielle overvejelser omkring de beslutninger vi træffer i livet.

Karsten Lieberkind