Vedvarende UBI-debat i Storbritannien

Debatten om Unconditional Basic Income (UBI) i Storbritannien er gammel og omfattende. Allerede i 1918 kom filosoffen Bertrand Russel og Labour-politikeren Denis Miller med forslag om en basisindkomst. Og i 1930’erne blev det fulgt op med en omfattende debat blandt nationaløkonomer og sociale reformatorer, hvor C.H. Douglas talte for en Social Credit, som han kaldte basisindkomsten.

Efter 2. Verdenskrig fik den såkaldt Beveridge Report i England stor betydning for udviklingen af de europæiske velfærdsstater. I den forbindelse kom Lady Juliet Rhys Williams med et alternativ til denne rapport ”New Social Contract”, som var en slags basisindkomst i form af en negativ indkomstskat.

I dag støttes ideen om en ubetinget basisindkomst af Det Grønne Parti i England (som er repræsenteret i parlamentet i London) de grønne i Wales samt de skotske grønne. Desuden har Liberaldemokraterne også i perioder støttet ideen. I dag har de gjort det siden 2020.

Enkelte Labour-politikere og konservative politikere støtter også ideen, hvilket har resulteret i et tværpolitisk samarbejde mellem de politikere, der støtter tanken i Underhuset.

 Labours tidligere skyggefinansminister John McDonnell, da Jeremy Corbyn var leder af Labour, gik ind for basisindkomsttanken, og den fremtrædende basic income fortaler, Guy Standing udarbejdede en rapport om basisindkomst til ham.

Derudover er der i England udarbejdet adskillige rapporter fra tænketanke, der på forskellige måder viser, at en basisindkomst er både mulig og realistisk. Det gælder Compass rapporten fra 2019: Basic Income for All: From Desirability to Feasibility, skrevet af økonomerne Stewart Lansley og Howard Reed.

I Storbritannien har man også fremlagt ideer og mere konkrete planer for etablering af forsøg med basisindkomst. Det er sket i Skotland og Wales og i enkelte byer. Men kun i Wales har man igangsat et forsøg for unge mennesker over 18 år, der har været underlagt offentlig omsorg og pleje fra 2022-2023. De får £1.600 ($2.175 USD) om måneden i op til to år. Det er en ordning for det, man kalder ”care leavers”. Ydelsen gives ubetinget og er specielt igangsat for at forhindre hjemløshed og reducere psykiske problemer hos unge.

 

Læs mere:

Wikipedia: niversal basic income in the United Kingdom

Basicincomeconversation.org

Citizen’s Basic Income Trust

Basic income pilot for care leavers: overview of the scheme

 

Erik Christensen