Igen håb for UBI i Brasilien?

Brasilien er det eneste land i verden, der ved lov har indført UBI som en rettighed. Det skete den 8. januar 2004 underskrevet af den daværende præsident Lula da Silva fra Arbejderpartiet. Læs herom på basisindkomst.dk:

Loven blev forfattet af senator fra Arbejderpartiet Eduado Suplicy. Suplicy er en brasiliansk økonom, der er en verdenskendt fortaler for UBI, og som også har været med i ledelsen af BIEN.

I 2004 blev der også iværksat et stort familietilskudsprogram Bolsa Familia. Det er et Conditional Cash Transfere program (CST), der sikrer en minimumsindtægt til fattige familier afhængig af familiens månedlige indkomst pr. person og husstandens sammensætning. En betingelse er desuden, at familierne skal sende deres børn i skole og holde børnenes vaccinationskort up to date.

UBI tilhængerne troede, at Bolsa Familia var første fase af en fuld basisindkomstreform. Men retten til en UBI blev aldrig implementeret i praksis på grund af manglende politisk vilje og fraværet af folkeligt pres.

I 2019 blev den højreorienterede politiker Jair Bolsonaro valgt til præsident. Han var kraftig modstander af både UBI og Bolsa Familia programmet. I november 2021 blev Bolsa Familia erstattet af ”Auxilio Brazil” af Jair Bolsonaro, hvilket betød erstatning af en vis grad af social sikkerhed med usikkerhed for mange familier.

Men efter at Lula da Silva vandt præsidentvalget i oktober 2022 og blev indsat som præsident 1. januar 2023 har han bekendtgjort, at Bolsa Familia programmet vil blive genoptaget. Det skaber håb om at Brasilien ikke helt har opgivet UBI. Se Wikipedia: Second presidency of Lula da Silva 

Brasilien også haft og har stadig igangværende UBI-eksperimenter.

I en lille landsby Quatinga Velho 80 km fra Sao Paulo modtog knap 100 beboere mellem 2008 og 2014 en månedlig ubetinget basisindkomst på 30 reals (15 USD).  Det blev iværksat af en NGO, ReCivitas for at demonstrere UBI’s betydning.  Bruna Augusto, en ung brasilianer og vice-forkvinde for ReCivitas var i 2015 på en turné, hvor hun forklarede om projektet, både i Danmark, ved et møde i BIEN Danmark, og i Malmø i Sverige. Læs om projektet på basisindkomst.dk.

Aktuelt har man et eksperiment, som har kørt i flere år. En lille kystby Maricá, med 16000 indbyggere har i de sidste 9 år haft forskellige sociale programmer bl.a. et basisindkomstprogram, Renda Básica de Cidadania, kombineret med en lokal valuta mumbaca. Læs: How a Brazilian Town Took a Bet on Basic Income 

Hvis man har boet i byen mindst 3 år og hører til en husholdning med en månedlig familieindkomst op til 3135 reals (640 US Dollars) får man 170 mumbucas om måneden – og de veksles 1 til 1 med reals. Fattigdomsgrænsen er 178 reals pr. familie pr. måned. De oprindelige folk i byen modtager 300 reals pr. måned.

Pengene kommer fra en velstandsfond, der får royalties fra oliesalg fundet i havbugten uden for byen. Det er 5% af de penge, der tjenes og i 2022 forventede man at råde over 1 billion reais (210 millioner US Dollars).

Erik Christensen